Klima? Vil ikke høre! Vil ikke se!
Det er tid for folkeopprør på Facebook. Folkeopprør mot klimahysteri.
Jorden er i ferd med å varmes opp. Så å si alle som forsker på klima er enige om hovedårsaken. FNs klimapanel slår det fast: Årsaken er klimagasser i atmosfæren, først og fremst CO2, som slippes ut på grunn av forbrenning av kull, gass og olje. For den som er villig til å lytte til vitenskapen, er det ingen tvil.
Klart at folk blir bekymret. Og at de gir uttrykk for det. Og det var greit så lenge man kunne nøye seg med det, og si at huffameg, ja den globale oppvarmingen er noe herk, gitt. Kanskje må noen gjøre noe. Vi får håpe det går bra. Det var visst noe som het klimakvoter, kanskje regjeringen kunne kjøpe noen sånne?
Det blir alvor
Så skjedde det etter hvert at alvoret begynte å synke inn. Det var ikke nok å rynke pannen i bekymring, ikke nok å holde kraftfulle taler på internasjonale klimamøter. Etter hvert så det ut til at noen faktisk innså alvoret og bestemte seg for å gjøre noe. Det ble dyrere å slippe ut klimagasser. Vi måtte skrote oljefyren. Det ble stadig mer kostbart å kjøre bil. Bomstasjoner over alt.
Folk som hadde vært bekymret for planetens framtid, ble i stedet mer og mer bekymret for innholdet i sin egen lommebok.
Så ble det for alvor snakk om å avvikle oljevirksomheten. Gåsa som legger Norges gullegg skulle langsomt strupes til døde! Hva var det de hadde funnet på? Og hva var dette snakket om klimaavtrykket som skulle halveres i løpet av de kommende ti årene? Hva med arbeidsplassene? Hva skulle vi leve av?
I femti år har vi levd godt av oljen. Nå går det mot slutten. Vi har visst det lenge, oljealderen varer ikke evig. Vi må ta konsekvensen av det, men det kommer til å gjøre vondt. Det hadde vært så mye lettere om vi bare kunne fortsatt på samme måten i femti år til.
Så ser man seg om, da, etter gode begrunnelser for å slippe unna hestekuren. Kan det være andre grunner til klimaendringene? Klimaet på jorda har jo endret seg gjennom milliarder av år, så det er jo ikke sikkert at det er biler, fly og rapende kyr som er grunnen til at kvikksølvet stiger? Det kan jo være naturlige svingninger?
Og hoppsann! Der dukker det opp en håndfull eksperter som taler FNs klimapanel midt imot. De hevder nettopp det som fortvilte bilister og oljearbeidere ønsker seg: at det vi opplever er naturlige følger av solens aktivitet. Vi har ikke noe å frykte!
Det blir for ubehagelig
Det er to sider ved menneskets personlighet som kommer i spill i en slik situasjon. Den ene er vår bekreftelsestrang, vår «confirmation bias». Vi velger å stole på dem som mener det samme som oss. Det spiller ikke noen rolle om 97 av 100 kloke mennesker mener noe annet, så lenge vi kan finne tre stykker som mener det samme som oss. Vi får vår oppfatning bekreftet og avviser de andre. Vi velger det alternativet som virker mest behagelig for oss selv.
Det andre personlighetstrekket jeg tenker på er Dunning-Kruger-effekten. De amerikanske forskerne som har gitt effekten navn, har vist at de som er aller mest skråsikre i en sak, gjerne er de som vet aller minst om den.
Innpå to hundre tusen mennesker har sluttet seg til «Folkeopprøret mot klimahysteriet» på Facebook. De ser ut til å ha bestemt seg for å nekte å tro på det vitenskapen lærer oss. Kanskje mener de også at jorda er flat, at trollet bor i berget og at kornsirkler lages av gjester fra verdensrommet.
Galileo Galilei var vitenskapsmann. I 1633 ble han dømt av Inkvisisjonen som kjetter og gudsbespotter. Han hadde funnet bevis for at jorden går i bane rundt solen. Og at den ikke er universets sentrum. Han visste hvordan solsystemet fungerte, og han kunne bevise det. Dessverre var kirkens herrer urokkelige i sin tro på det universet de mente at Bibelen beskriver. Galileo ble dømt på grunn av confirmation bias og Dunning-Kruger-effekten, mange hundre år før begrepene var funnet opp.
La vitenskapen vinne
Klimafornekterne er dessverre like skråsikre som Inkvisisjonens herrer var. De putter fingrene i ørene når noen forsøker å forklare virkeligheten for dem. Dokumentasjonen er overveldende, men fordi sannheten er ubehagelig, velger de å se bort fra den.
«Eppur si muove!» sies det at Galilei mumlet da han nedbrutt forlot dem som dømte ham. Det betyr «Den beveger seg nå allikevel, da…»
Slik er det. Den menneskeskapte klimakrisen fortsetter, selv om vi vender ryggen til, holder for ørene og kniper øynene igjen. Temperaturen stiger nå allikevel, da.
Det er allikevel en viktig forskjell på det som hendte i 1633 og det som skjer i vår tid. Prestenes dumhet gikk bare ut over Galilei og hans meningsfeller. Sol, måne og stjerner kunne de ikke gjøre skade på. Men nå er situasjonen slik at vår dumhet kan gjøre ubotelig skade på planeten vi lever på. Derfor er det viktig at vitenskap og vett går av med seieren denne gangen. Selv om det blir ubehagelig.
Galileo Galilei og klimakrisen
En junidag i seksten trettitre
foran mørkemenn i dystre munkehetter
En vismann lå der, tvunget ned på kne
han sverget ved sin Gud:
Jeg er en synder mot ditt bud!
Jeg er en vranglærer, en løgner og en kjetter!
Han visste hva han visste, Galilei:
Det at jorden går i bane rundt vår stjerne
Han visste at vår jord beveger seg ---
Men det at noen vet
Har alltid liten gyldighet
Mot dem som tror, og ser en trussel de vil fjerne!
Han levde i en fjern, forgangen tid
Nå roses Galileos kloke hode
Så er da kanskje tåpers tid forbi?
Dessverre, samme sett
Av mye tro og lite vett
Går nå til felts mot dem som kjemper for vår klode
Når vitenskapen varsler oss fordi
vi gjør et glohett drivhus av planeten,
Da kaller de det klimahysteri
De nekter å forstå
At hvis vi ikke handler nå
Så vil vår fremtid bli forgjeves kamp mot heten
Dessverre, Galileo hadde rett
Han levde mange år i fangenskap, men
han satte ord på det han hadde sett:
At intet hat blant menn
kan være mere voldsomt enn
Uvitenhetens hat mot vitenskapen!
Det føles kanskje best å snu seg bort
og håpe at problemet snart går over
Men havet stiger, isen smelter fort
Og det er dumt, min venn
Å knipe øynene igjen
For intet endres mens man står og sover!